5 January 2018

Kingfish Zeeland genomineerd voor Horecava Award

Yellowtail Kingfish, geproduceerd door viskwekerij King fish Zeeland, is een van de vier finalisten voor de Horecava Innovation Award, in de categorie Food & Beverage.

Yellowtail Kingfish wordt sinds 2017 gekweekt in het Zeeuwse Kats, nabij de Zeelandbrug. De introductie was oorspronkelijk pas in maart 2018 gepland, maar doordat de vissen zo voorspoedig groeiden, werd de vis al op 17 oktober door initiatiefnemers; Ohad Maiman, Kees Kloet en Hans de Bieman, op de markt gebracht.

Tonijn
Pacific Yellowtail Kingfish (Kingfish / Hiramasa / Seriola Lalandi) is qua bite te vergelijken met tonijn. De vis heeft een zachte smaak en geen extreme vissmaak. De kleur van de filets is lichtroze tot wit. “Je moet hem ook echt behandelen als tonijn”, aldus Mart Scherp, ambassadeur van Yellow Tail King fish en eigenaar van restaurant Scherp in Middelburg. ”De vis is heel geschikt voor rauwe bereidingen als sashimi of ceviche, of voor op de grill.”

Zeekweek
Yellowtail Kingfish wordt vooral gekweekt in kooien in de Atlantische oceaan bij Japan en Australië, waar ze met allerlei ziektekiemen in contact kunnen komen. In de Zeeuwse kweekbassins is dat niet mogelijk. De vissen leven in met zonne- en windenergie verwarmd Oosterscheldewater, dat drie keer per dag volledig wordt ververst. Het afval water wordt ook eerst gezuiverd voor het weer de Oosterschelde in stroomt.

Yellowtail Kingfish is een prima alternatief voor bedreigde blauwvintonijn of zwaardvis en wordt duurzaam geproduceerd – zonder chemicaliën, antibiotica of vaccins, met 100 procent groene energie en de hoogste kwaliteit biologische, niet genetisch gemanipuleerde voeding, aldus het persbericht van de kwekerij. Omdat het in Zeeland gebeurt, is ook de carbon footprint voor vervoer veel lager dan de Japanse of Australische soorten.

‘Goede Keus’
Als gevolg daarvan ontving de Zeeuwse yellowtail al de aanbeveling ‘Goede keus’ van de Viswijzer, uitgegeven door de Good Fish Foundation.

Kingfish Zeeland is ook bezig met Best Aquaculture Practices (BAP) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) certificering.