12 June 2018

Blauwvin tonijn bij Hokkai Suisan

Afgelopen zondag samen met mijn dochter van 16 naar de open dag van Hokkai Suisan Kitchen en restaurant in IJmuiden geweest. Bijzonder bedrijf, gespecialiseerd in Japanse producten en vissoorten, gericht op de Japanse expats in Europa. Veeleisende klantengroep, dus kwaliteit is essentieel. De eigenaar, Marinus Noordenbos, ontmoette ik een aantal jaren geleden op de Seafood beurs in Brussel, waar hij met een klein standje stond om zijn bedrijf onder de aandacht te brengen. Mijn aandacht had hij, met alle bijzondere producten die hij daar presenteerde, waarvan ik er meerdere nooit eerder gezien of geproefd had. Het meeste was heerlijk. Alleen het kwalgerecht dat ik mee naar huis kreeg kon bij ons niet op veel enthousiasme rekenen. Ik heb het wel geproefd, uiteraard, en oudste zoon ook, maar we vonden het niet om door te komen. Terwijl het me zo’n geweldig idee leek: een oplossing voor de kwallenplaag die veel zeeën teistert.. Maar gelukkig vinden Japanners het wel lekker.

Japan
Bijzonder aan Marinus is dat hij niet alleen Japanse producten en vis verkoopt, maar er ook ontzettend veel van weet, dat hij Japans spreekt, in dat land gewoond heeft, daar zijn Japanse vrouw heeft ontmoet en ook jarenlang op hoog niveau de Japanse vechtsport karate heeft beoefend. Helaas heeft hij daar nu geen tijd meer voor, maar nog wel om lekker muziek te maken, zoals op de open dag bleek bij zijn gloedvolle vertolking van Johnny be good, met de live band.

Op de open dag werd een flinke blauwvin tonijn geslacht. Een prachtig gezicht, vakkundig gefileerd, en daarna het dieprode vlees dat in grote blokken op de gekoelde plank stond en vervolgens gretig afname vond bij de vele – in meerderheid Japanse – bezoekers.

Blauwvintonijn, hoor ik u denken, kan dat wel? Dat vroeg ik mij ook af, toen ik het hoorde. Maar Marinus kon me geruststellen: het blauwvintonijnbestand is herstellende. Vijf jaar geleden was stond het er slecht voor, maar sindsdien heeft de EU een beschermingsprogramma ingesteld. Er mag maar een maand per jaar op blauwvintonijn gevist worden. Die tonijnen worden dan direct heel snel ingevroren. Nu durf ik er mijn hand niet voor in het vuur te steken dat de Japanners zich ook allemaal keurig aan die regeling houden, maar de Nederlandse handelaren gelukkig wel. En Marinus natuurlijk ook.

Zeewier en groene thee
De tonijn, die in kleine stukjes ook rondgedeeld werd, was heerlijk. Ook de Japanse omelet met onder meer coquilles, garnaaltjes, inktvis en lenteuitjes, ter plekke bereid door general manager Bart van der Hoek, was echt verrukkelijk. We hebben van alles geprobeerd; Japanse loempia’s, zeewier, zalm in teriyaki saus, bijzondere groene theesoorten.. En natuurlijk tonijn meegenomen voor thuis.

Eis van dochterlief was wel, dat ik niet alleen maar zou werken, maar dat ik me ook met haar bezig zou houden. Dat is goed gelukt. Het was heel gezellig. Ze vond het ontzettend leuk en de hapjes heel erg lekker. Met een beetje mazzel heeft dat tot gevolg dat ze in het vervolg niet direct begint te zuchten als ik weer enthousiast over een of andere vissoort, visgerecht of visbedrijf begin. En anders neem ik haar de een volgende keer gewoon weer mee naar een leuke vishappening!

Filmpje AD over Hokkai Kitchen