Het is weer voorbij, de jaarlijkse Oosterscheldekreeft happening in Zierikzee. En het was weer erg geslaagd. Compliment aan de organisatie, die het ieder jaar beter doet. Ondanks het grote aantal belangstellenden en gasten– dit jaar rond de 700 – lopen de organisatie en de logistiek als een trein. Nauwelijks wachttijden, niet bij het ophalen van de badges en niet bij de koffie . Ook de wandelingetjes van de rijen mensen naar de juiste gastenboot verloopt vloeiend.
Het blijft voor mij natuurlijk ook werk, maar op een dag als deze is dat puur genieten. Een vaartochtje met een hele groep blije mensen, netwerken, bekenden uit de sector zien en spreken, nieuwe mensen leren kennen.. En intussen zien hoe het prachtige kreeftenspel in zes bedrijven zich ontrolt, met ieder jaar meer toeschouwers.
Kreeftenspel in zes bedrijven
Eerste bedrijf: samenkomst in de tent, welkomstwoord door de voorzitter van de Kring van de Oosterscheldekreeft en nog wat notabelen. (De kreeftenkoningin, die sinds een paar jaar ook tot de entourage behoort, was helaas afwezig wegens familieomstandigheden.) Het voorstellen van de eregasten, waaronder sportverslaggever Kees Jansma en ambassadeurs uit verschillende landen. Het waren er nu maar liefst acht, waaronder de ambassadeurs van Chili, Israël en Indonesië. Voorzitter Luit Ezinga heette ze allemaal welkom in hun eigen taal.
Tweede bedrijf: vaartochtje op de Oosterschelde, ontvangst met champagne en oesters, presentatie van de kreeftenwijn – een Chardonnay uit Chili van het wijnhuis Lapostolle. En dit jaar voor het eerst ook een kreeftenbier: Nautilus White Lager van de kleine ambachtelijke Utrechtse bierbrouwerij Maximus.
Derde bedrijf: opvissen van de kreeft door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek, overhandiging van de kreeft aan de ambassadeurs en eregast op een bootje midden in de Oosterschelde. Dit alles onder grote belangstelling van pers en genodigden, waarbij iedereen zijn best doet om net even een ander plaatje of filmpje te schieten.
Vierde bedrijf: kreeftenlunch op de zestien gastenschepen, verzorgd door zestien verschillende restaurants. Let wel: hierbij wordt, behalve deze keer de amuse, geen Oosterscheldekreeft geserveerd. Dat zou ook niet kunnen, want het seizoen is immers pas geopend. Al die gasten van Oosterscheldekreeft voorzien zou bovendien betekenen dat andere kopers op veiling achter het net vissen. Er lag dus waarschijnlijk gewone Europese kreeft of Canadese kreeft op de borden.
Vijfde bedrijf: Kees Jansma en Luit Ezinga overhandigen de kreeft aan de veilingmeester: dit jaar Oranje bondscoach Ronald Koeman. Die bracht de kreeft, na de nodige fotosessies, per boot naar de veiling in Colijnsplaat.
Zesde en laatste bedrijf: de veiling op Colijnsplaat, waarbij vertegenwoordigers uit de sector en bij de sector betrokken bedrijven flink boden op de eerste kreeft. Hierbij aangemoedigd door duo-veilingmeester Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions. Dit alles voor het goede doel: Support Casper, dat onderzoek doet naar betere geneeswijzen van onder meer alvleesklierkanker.
Waardige finale in Colijnsplaat
Dit laatste bedrijf was een waardige finale. De zaal zat bomvol, het bieden ging lekker door, met flinke bedragen, startend bij 100 euro en met tussenstappen oplopend tot 2500 euro. Ronald Koeman had een door Virgil van Dijk op 21 maart gedragen shirt meegenomen, met daarop de handtekeningen van alle Oranjespelers. En een Skybox arrangement met hapjes en drankjes en VIP treatment voor twee personen bij de wedstrijd Nederland-Noord Ierland in de Kuip. Dat bracht snel 3000 euro op. Ook Jonnie en Thérèse Boer hadden een mooie inbreng voor de Amerikaanse veiling: twee wijn-spijs workshops voor vier personen bij De Librije door Therese Boer en Astrid Joosten, die onlangs samen een kookboek uitbrachten. Ook een vaartochtje met catering door ging grif van de hand voor 2500 euro.
Op het laatst ging de strijd om de kreeft tussen Schmidt Zeevis uit Rotterdam en de Zeeuwse groothandel W&A fish uit Yerseke, ondersteund door plaatsgenoot Delta Mossel. Die laatsten wisten nipt te winnen: direct nadat de veilingmeester het eenmaal andermaal had afgeslagen, schoot het bordje van Schmidt nog een keer omhoog. Net te laat: Wim Koole en Günther Blok van W&A Fish konden als overwinnaars op de foto met Carolijn van der Plasse van Delta Mossel, Ronald Koeman en Casper van Eijck van Support Casper. Die organisatie kreeg het prachtige bedrag van 50.000 euro overhandigd voor haar onderzoek. Een record in de geschiedenis van de kreeftenveiling.
Daarna vond de echte veiling van de eerste lading Oosterscheldekreeften plaats, die al snel hun weg zouden vinden naar de Zeeuwse restaurants aangesloten bij de Kring van de Kreeft. De niet biedende aanwezigen genoten intussen van elkaars gezelschap, de culinaire kreeftenhapjes van Herman den Blijker en het prachtige weer.
Kreeftseizoen
Het gaat goed met de Oosterscheldekreeft. Er was voor de eerste veiling al 800 kilo aangevoerd, 300 kilo meer dan vorig jaar. Door het mooie weer waren ze vroeg gaan lopen, rechtstreeks de fuiken in. De Oosterscheldekreeften mogen van 1 april tot en met 15 juli gevangen worden. Daarna zijn ze mogelijk nog in de restaurants verkrijgbaar door de aangelegde voorraden. De deelnemende restaurants van de Kring van Oosterscheldekreeft serveren elk hun eigen driegangenmenu voor de vaste prijs van € 64,95. Zie ook www.oosterscheldekreeft.nl.