Viskwekerij Kingfish Zeeland in Kats werd afgelopen vrijdag officieel geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Ruim 250 gasten waren aanwezig bij de openingsceremonie, waaronder Belgische- en Nederlandse pers.
Gedeputeerde De Bat verrichte de opening van een van Nederlands grootste viskwekerijen door een sleutel om te draaien, waarna op tv schermen in de ontvangsttent te zien was hoe de nieuwste bassins gevuld werden met Oosterscheldewater. De sleutel was middels een drone uit de Oosterschelde opgevist en neergelaten bij de kwekerij van Kingfish Zeeland. Een medewerkster van Kingfish haalde de sleutel van de drone en bracht die naar het podium.
Dutch yellowtail
King Fish Zeeland produceert al vanaf oktober op beperkte schaal yellowtail kingfish, na een onverwachte vliegende start. De kweek vindt plaats op het terrein nabij de Zeelandbrug, waar eerder de Stichting Zeeuwse Tong en de oesterkwekerij van Smit& Smit gevestigd waren.
Tijdens de officiële opening presenteerde chefkok Mart Scherp, eigenaar van restaurant Scherp uit Middelburg en ambassadeur van Kingfish Zeeland, diverse amuses met Dutch yellowtail. Scherp is enthousiast over de bijzonder smaak en de veelzijdig te bereidingswijzen. “De vis kan worden gegrild, gebakken of gerookt, maar is ook erg geschikt voor rauwe bereidingen, waaronder tartaar, sashimi, of ceviche.”
Makkelijk te kweken
Yellowtail kingfish (Seriola Lalandi), ook wel hiramasa of hamachi genoemd, is een straalvinnige roofvis die van nature voorkomt in de wateren van Nieuw-Zeeland tot en met Zuid-Amerika. De vissen zwemmen in scholen op een diepte van ongeveer 800 meter en kunnen groeien tot een lengte van 2,5 meter met een gewicht van 95 kilo. Yellowtail kingfish is vooral populair in de Australische en Japanse keuken. Qua structuur en smaak is de soort vergelijkbaar met tonijn en zwaardvis.
Yellowtail kingfish wordt nauwelijks bevist maar wel veel gekweekt, vooral in Australië, Japan en Chili. De vis wordt veelal bevroren in Nederland geïmporteerd.
De yellowtail kingfish is relatief gemakkelijk te kweken. De vissen zijn stressbestendig, sterk en groeien erg snel. Ze zijn gewend om in scholen te leven dus veel vissen in een kleine ruimte is geen probleem voor deze dieren. De yellowtail kingfish plant zich in kweeksituaties probleemloos voort: de gekweekte vissen schieten zelf ook kuit, waardoor geen hormoonbehandelingen of menselijk ingrijpen nodig zijn, iets wat niet altijd vanzelfsprekend is bij vissen.
De yellowtail kingfish wordt sinds 2011 in Nederland in proefopstellingen gekweekt bij Wageningen Marine Research in het Zeeuwse Yerseke, onder begeleiding van Kees Kloet. De resultaten waren zeer veelbelovend, met als uiteindelijk resultaat Kingfish Zeeland, waar op termijn 400 tot 500 ton vis per jaar gekweekt kan worden.
Geen foodmiles
Dutch Yellowtail wordt bij Kingfish Zeeland op land gekweekt door initiatiefnemers Kees Kloet, Ohad Maiman en Hans Den Bieman in een duurzaam recirculatiesysteem met gezuiverd Oosterscheldewater, waarbij het zeemilieu niet belast wordt. De vis krijgt biologisch voer en er wordt geen antibiotica gebruikt in het kweekproces. De kwekerij maakt gebruik van groene energie, waaronder windenergie en warmtepompen. Met de introductie van Dutch Yellowtail door Kingfish Zeeland is deze vis nu ook vers in Nederland verkrijgbaar, duurzaam gekweekt, zonder foodmiles.
Dutch yellowtail verwierf eind vorig jaar het ‘Groene Label’ van Good Fish Foundation en werd in januari winnaar van de Horecava Innovation Award 2018.
Op de foto worden Kingfish CEO Ohad Maiman, COC Kees Kloet en CFO Jtay Young gefeliciteerd door Jo-Annes de Bat.