10 July 2017

BIJZONDERE VISSERSVROUW

Urk heeft een prachtig haventje. Daar moet je beslist een keer gaan kijken als je in de buurt bent. Vooral als de zon schijnt! Daar aan die haven, in een huis met uitzicht over zee, wonen Anja en Bertus Keuter. Bertus is visser, samen met zijn twee broers is hij eigenaar van een visserijbedrijf. Anja, zijn vrouw, houdt ook niet van stilzitten. Sinds ze trouwde met Bertus doet ze alles wat er aan de wal moet gebeuren voor een visserijbedrijf; waaronder de administratie en ook het voeren van rechtzaken. Want je bent niet zomaar visser in ons mooie landje, daar komt een hoop bij kijken. En daarnaast is ze ook nog gemeenteraadslid van Urk, voor de Unie Gemeentebelangen.

Onlangs was ik bij Bertus en Anja voor een interview over hun nieuwe bedrijf, Live Seafood. Alles wat Bertus en zijn broers vangen, wordt door Anja verkocht, via dat bedrijf. Paling, Noordzeekrab en wolhandkrab. Vroeger ving Bertus vooral veel paling, maar tegenwoordig vangt hij heel veel krab. Vooral wolhandkrab, ooit uitgezet door meegelift op schepen vanuit Azië en nu heel erg aanwezig in de Nederlandse wateren. En er is veel vraag naar. Onze Chinese en Vietnamese landgenoten zijn er dol op en ook bij de rest van de bevolking begint krab een beetje populair te worden. Maar dan vooral Noordzeekrab.

Anja komt voor haar bedrijf elke dag heel vroeg haar bed uit, zo rond een uur of vijf. Dan komen de vissers binnen met hun vangst, die dan direct gekoeld moet worden, in de daarvoor bestemde leefbakken. Als de krabben veilig en vers in het water zitten, gaat ze terug naar huis, om haar drie zoons, een tweeling van dertien een van tien, naar school te helpen.

Eerst verkochten Bertus en Anja hun waar via visgroothandels, maar dat bleek toch niet ideaal: die hadden niet altijd voldoende ruimte voor de complete vangst en de krabben konden niet altijd direct naar de afnemers. Zodoende kwamen de echtelieden op het idee om zelf de verkoop ter hand te nemen. Dat was nog een hele onderneming, want krabben houden doe je niet zomaar. Dat moet op verantwoorden wijze gebeuren, anders gaan ze dood. Dus ging Anja – want Bertus is door de weeks druk met vissen – op zoek naar een expert op het gebied van bewaarsystemen voor krabben. Die vond ze in Rob van der Steen van zeeaquariumbedrijf Sea-life. Hij ontwikkelde voor haar een bewaarsysteem met gestapelde tanks, gevuld met Oosterscheldewater. Het werkt als een tierelier: de krabben blijven supervers.

Dus als u binnenkort op de markt loopt en daar bij een visboer verse krabben ziet rondkruipen, dan komen ze misschien bij Anja en Bertus vandaan. Ik zou zeggen: probeer ze eens! Echt heerlijk, kan ik u verzekeren, vooral de poten. En een heel bijzondere eet-ervaring.

 

RECEPT MET KRAB | VOORGERECHT | 6 PERSONEN

Ingrediënten: 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje, 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje, 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje, 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje, 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje, 2 kilo krab, pepers, laurierblaadje,

BEREIDING: luctus mi vitae dui maximus, et vulputate orci vulputate. Aliquam porttitor, eros a efficitur lacinia, sapien elit faucibus lorem, finibus luctus eros ligula ut erat.

ALLES LEZEN

Ut quis magna ut lectus condimentum tempus. Nullam aliquam, nibh sit amet lacinia congue, nisi est sollicitudin nisl, a efficitur ante nibh interdum eros.
Ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque finibus, purus sit amet tempus tristique, libero neque tincidunt tellus, et suscipit tortor quam a arcu. Integer iacondimentum. Duis egestas ligula eget mattis rhoncus. Donec sodales velit sit amet quam dignissim tincidunt. Aenean nisl metus, egestas a ante eget, aliquam condimentum augue. Etiam luctus mi vitae dui maximus, et vulputate orci vulputate. Aliquam porttitor, eros a efficitur lacinia, sapien elit faucibus lorem, finibus luctus eros ligula ut erat.