Gisteren was het dan zo ver: mijn eerste echte kennismaking met Hollandse pijlinktvis! Tenminste, dat dacht ik. Want wat blijkt: al die heerlijke inktvisringen en ceviche van inktvis die ik tijdens vakantie in Italië en Frankrijk gegeten heb blijken afkomstig van Nederlandse vissers! Want in de Middellandse Zee zwemmen ze bijna niet meer…
De Nederlandse vissers daarentegen vangen al jaren steeds meer pijlinktvis, vertelde schipper Wim Melissant van de GO 1 tijdens de perslunch van het Nederlands Visbureau. Er zit geen quotum op pijlinktvis, want dat is een eenjarige soort die ruimschoots voorkomt in de Noordzee. De Hollandse vissermannen vangen de pijlinktvis met flyshootnetten, waardoor ze maar kort in het net zitten. De kwaliteit is daardoor heel goed: supervers en geen beschadigingen aan huid of inktzakje.
Flyshoot en Brexit
Wim Melissant en zijn broer Cornelis begonnen in 2009 in de wintermaanden met de vangst op inktvis – en rode poon en rode mul, ook soorten zonder quota – toen de tong en scholvangsten terugliepen. Inmiddels vissen ze een groot deel van het jaar op inktvis en met hen vele andere Nederlandse vissers. Toch nemen de vangsten alleen maar toe: in 2014 vingen ze rond de 40 ton inktvis en dat is sindsdien ieder jaar meer geworden. Die ochtend had Melissant 3000 kilo inktvis op de afslag in IJmuiden aangeboden, in twee dagen gevangen in het Engels kanaal. Voor de flyshootvloot is pijlinktvis nu een derde van de totale vangst. Waarop ik natuurlijk meteen moet denken aan wat het voor deze vissers gaat betekenen als ze straks door de Brexit niet meer in de Britse wateren kunnen vissen… Laten we hopen dat het balletje toch nog een goede kant op gaat rollen.
Tips en recepten
Terug naar de inktvis. Nico Waasdorp, visspecialist uit IJmuiden en docent viskennis aan de vakopleiding Food van SVO, vertelde dat pijlinktvis in een jaar tot 1,5 jaar kan uitgroeien tot een flink formaat. Hij verkoopt in zijn winkel de inktvis voornamelijk aan Italianen, omdat Nederlanders die alleen in Italië eten.. Dus wij rijden duizenden kilometers om de inktvis te eten die hier voor de kust gevangen wordt. Daar wil het Nederlands Visbureau graag verandering in brengen. Hier in ieder geval vast wat aankooptips voor pijlinktvis:
- Verse inktvis ruikt naar zeewier. Hoe lichter van kleur, hoe verser. Lekker glimmend met heldere oogjes is ook een teken van versheid en kwaliteit.
- Schoonmaken is op zich niet zo moeilijk als je dat een leuke uitdaging vindt– even intypen op youtube en er komt van alles omhoog- maar de visboer kan dat natuurlijk ook voor je doen.
- •En zelf invriezen kan heel goed, vertelde Waasdorp. Daar wordt de inktvis zelfs malser van!
- Met inktvis uit de diepvries die je koopt is het dan wel weer oppassen: die is vaak zo wit omdat die bewerkt is met peroxide. En afkomstig uit China, dus dat is ook niet echt van dichtbij… J
Natuurlijk konden we ook inktvis proeven. Chefkok René Pluijm van Pluijms Eetbare Wereld maakte een paar heerlijke gerechtjes voor ons klaar. Waaronder inktvissalade, gevulde inktvis, gebakken inktvis met risotto en inktvis noodles. Allemaal lekker en heel verschillend! ( Ik vond de noodles en de gebakken inktvis het lekkerst.) De recepten vind je hier.