15 September 2018

Denkend aan Zeeland…..

Waar denkt u aan bij Zeeland? Grote kans dat het eerste dat opkomt de zee is, of het strand, of het wijdse Zeeuwse land. Of de leuke camping of het huisje van de laatste vakantie in Zeeland. Of misschien Concert at Sea.…Ik denk bij Zeeland eigenlijk meteen aan mosselen. En oesters. En scheermessen. En zeekraal, en lamsoor en zeewier. En sinds kort ook aan garnalen. Die zaten nog wat minder op het netvlies, maar ook voor garnalen is Zeeland ‘The place to be.’ Zeeland heeft de enige specifieke garnalenafslag van Nederland. Daar, in Breskens, worden van september tot en met januari vrijwel dagelijks garnalen aangevoerd, door Zeeuwse en Belgische vissers. Dat worden er steeds meer, omdat veel vissers een deel van het jaar overschakelen op garnalen, in de tijd dat andere vissoorten aan het paaien zijn.

Retourtje Marokko
De Zeeuwse garnalenkotters vissen op de Waddenzee en langs de kuststrook van de Noordzee. De meeste garnalen in ons land worden weliswaar aangeland in Breskens, Stellendam of Lauwersoog, maar gaan vervolgens in een gekoelde vrachtwagen naar Marokko, om daar in een high tech, zeer hygiënische en continue gekoelde fabriek handmatig gepeld te worden door honderden dames op een rij. Dat gaat allemaal heel snel: binnen een paar dagen zijn ze terug in Nederland. Natuurlijk wel met toevoeging van conserveringsmiddelen, want daarna moeten ze ook nog verpakt en vervoerd worden en ook in de supermarkt nog een tijd houdbaar blijven. Op zich niks mis mee, maar het gaat wel iets ten koste van de natuurlijke smaak.

Daarom zijn een aantal grote garnalenproducenten bezig met het ontwikkelen van machines om garnalen te pellen. Met een garnalenpelmachine kunnen garnalen binnen 24 uur gepeld, verwerkt en verpakt worden. Momenteel heeft een garnalenpelmachine een capaciteit van meer dan 1.000 kg per dag, en er wordt hard aan gewerkt om die productie nog flink te verhogen. Deze garnalen zijn al hier en daar verkrijgbaar, zij het heel beperkt en in kleine hoeveelheden.

Zelf garnalen pellen
Maar bij garnalenvisser Jan van Stee in Yerseke (zijn schip de YE 167 ligt vlak bij de rondvaartboot Adriana in de haven) kun je in het garnalenseizoen iedere vrijdagochtend verse garnalen kopen, zo uit het water. Je moet ze alleen nog zelf even pellen. En dat wil Jan je best even voordoen. En dan genieten, met een heerlijk glaasje witte wijn erbij. Ook uit Zeeland natuurlijk!

Tip: bezoek eens een Zeeuwse vissershaven, bijvoorbeeld in Yerseke, Bruinisse, Breskens, Colijnsplaat of Vlissingen. Het is een prachtig gezicht om al die kleurige vissersboten in het wat er te zien liggen, tegen de achtergrond van de Zeeuwse luchten.. Ook een bezoek aan een van de twee Zeeuwse visafslagen, in Breskens en Vlissingen, is een aanrader. De afslagen organiseren regelmatig rondleidingen.

Deze blog verscheen op 14 september in de Nieuwsbrief van Zeker Zeeuws.