3 September 2018

Garnalen centraal bij opening Week van de Goereese Vis

Tijdens de opening van de week van de Goereese vis stond de Stellendamse garnaal centraal. Die wordt momenteel in overvloed gevangen. Ook de in Stellendam aangevoerde Noordzeevis is momenteel op haar best.

De Stellendamse garnaal is een bijzonder beestje, aldus garnalenexpert Piet Sperling tijdens een rondleiding over de haven en de afslag voorafgaand aan de officiële opening. “Het zijn de beste Noordzeegarnalen die je kunt vangen.”

De echte Stellendamse garnaal wordt gevangen vanaf het Belgische Nieuwpoort tot aan Stellendam, vertelt Sperling. “De goede smaak komt door de zeebodem. Die is hier anders dan boven IJmuiden. Daar worden de garnalen ook grijzer, vandaar ook de naam grijze garnaal.”

Dat geldt dus niet voor de Stellendamse garnaal: die is niet grijs, maar bruin-roze en iets zoeter van smaak dan de uit hoger gelegen gebieden afkomstige garnalen. “Ze zijn ook altijd iets duurder. Brengt een kilo garnalen 3 euro op, dan betaal je voor een kilo Stellendamse garnalen 3,15.”

De aanvoer is overvloedig, vertelt Sperling, al ruim vijftig jaar in de garnalen zit, onder meer als commissionair (inkoper op commissiebasis) voor garnalenleverancier Klaas Puul uit Volendam. “Normaal begint de vangst in België rond deze tijd, dan komen de garnalen deze kant op en pas een paar weken later worden ze bij IJmuiden gevangen. Nu werden ze daar al in juli gesignaleerd. Wij hebben hier inmiddels een enorme overvloed.” Hij noemt de warme zomer als verklaring voor de garnalenexplosie. “Al weet je dat nooit zeker, het is en blijft een natuurproduct.”

Eerste lustrum

Na het welkomstwoord van Caroline Melissant, lid van het organisatieteam en een van de initiatiefnemers van de Week van de Goereese vis, vond de officiële openingshandeling plaats. Die bestond uit het hijsen van een speciale vlag, door wethouder Arend-Jan van Vlugt van de gemeente Goeree Overflakkee, geholpen door leerlingen van basisschool J.C. van Gent uit Middelharnis. Vervolgens spraken wethouder Van Vlugt en Hans Juch, voorzitter van de Vissersvereniging Zuid-West, en gaf Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis uit Rotterdam een lesje viskennis.

De Week van de Goereese Vis viert dit jaar haar eerste lustrum. Daarom dit was deze keer een tekenwedstrijd georganiseerd voor de leerlingen van groep 3-4 van basisschool J.C. van Gent in Sommelsdijk. Onderwerp van de wedstrijd was het ontwerpen van een vlag met het thema ‘Feest in de Noordzee’. De wedstrijd werd gewonnen door Lisanne Melaard. Ook de tekeningen van Timo Scholts en Anna Melaard wonnen een prijs. De drie leerlingen mochten daarom samen met de wethouder de winnende vlag hijsen als opening van de week van de Goereese vis. De vlag wappert tijdens de vijfde editie van De Week van de Goereese Vis op verschillende plekken op het eiland.

Goerees vismenu

De week van de Goereese vis loopt van 31 augustus tot en met 8 september. In die periode kan er bij 26 restaurants op het eiland Goeree-Overflakkee een Goerees vismenu besteld worden op basis van  verse Noordzeevis en Stellendamse garnalen.

Ook vinden er rondleidingen plaats in de afslag, pellen bewoners van zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp traditiegetrouw Stellendamse garnalen en vertellen hun verhalen. Oud vissers boeten en breien visnetten.

De verse vis waarvoor de Goereese vissers wekelijks naar zee gaan is nu op haar best, aldus het persbericht van de organisatie.

Meer informatie over de Week van de Goereese vis: ga naar de website van de organisatie.

Meer informatie over de Stellendamse garnaal : Lees dit artikel uit het SlowFood Magazine.

 

Op de foto locatiemanager UFA Stellendam Erik de Jong en Piet Sperling.