7 May 2019

VNV steunt The Seafood Shop

The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam wordt bedreigd met sluiting. De visspeciaalzaak van Pepijn de Visscher verkoopt kibbeling, oesters en haring voor consumptie ter plekke. En dat mag volgens nieuwe regels van de gemeente Amsterdam niet meer.

Vlak na de ingang van het tienjarige huurcontract in 2017 voerde de gemeente Amsterdam nieuwe regels in. Die waren bedoel om de wildgroei aan toeristenwinkels in te perken. Bij de handhaving in 2018 bleek echter dat de nieuwe regels ook viswinkel The Seafood Shop raakt. Met als gevolg dat The Seafood Shop geen producten voor directe consumptie meer mag verkopen. Dat heeft het College van B&W van Amsterdam afgelopen maand laten weten in reactie op het bezwaar dat werd aangetekend door Pepijn de Visscher. Zonder verkoop voor directe consumptie is een gezonde bedrijfsvoering immers niet mogelijk.

Steun voor The Seafood Shop

The Seafood Shop wil gaan procederen tegen de uitspraak van het college, maar kan de kosten niet volledig ophoesten. Daarom is er op initiatief van een klant van de winkel een crowdfundingsactie gestart. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) ondersteunt de actie met een bedrag van € 1.000,- en hoopt dat de gemeente Amsterdam haar eerdere standpunt heroverweegt.

Doodsteek voor Amsterdamse viswinkels

De VNV vreest dat door het standpunt van de gemeente Amsterdam in de toekomst geen enkele viswinkel zich meer kan vestigen in het centrum van de hoofdstad. Interim-voorzitter Karel van den Heuvel: “Directe consumptie van kibbeling en haring draagt substantieel bij aan de omzet van vrijwel iedere visdetaillist in Nederland. De manier waarop de gemeente Amsterdam de nieuwe regels interpreteert betekent de doodsteek voor visspeciaalzaken als The Seafood Shop. Vis wordt op deze manier voor veel inwoners en bezoekers van Amsterdam minder toegankelijk. Daarnaast hoort een visspeciaalzaak wat ons betreft gewoon thuis in het Nederlandse straatbeeld.”

Foto: The Seafood Bar