8 June 2019

Word pescatariër!

Vanmorgen las ik een enorm inspirerend artikel in mijn ochtendblad Trouw, over gezond ouder worden. Daarbij is het vooral belangrijk om veel te blijven bewegen en gezond te eten. Nou is dat natuurlijk een waarheid als een koe, maar het artikel had gelukkig wel iets meer te bieden. Zoals interviews met twee prachtige voorbeelden van gezond oud worden: de Amerikaanse yogalerares Tao Porchon-Lynch (100) en de Brit Fauja Shing (108!). Die laatste liep op zijn 89ste zijn eerste marathon. Daar is hij inmiddels mee gestopt, maar hij loopt nog wel elke dag 16 kilometer hard… En de yogalerares geeft nog regelmatig workshops. De dame en de heer zijn allebei mager. Singh eet altijd kleine hoeveelheden en vast regelmatig. Volgens hem het gouden advies om gezond te blijven.

Vastenkuur

Dat deed me goed om te horen. Ik heb zelf net een vastenkuur afgerond en voel me ook stukken beter dan daarvoor. Voorheen deed ik dat ieder jaar, als inwendige schoonmaak en om de kilootjes die er met de feestdagen toch altijd weer bijkomen  Na zo’n kuur is het bovendien veel makkelijker om gezond en matig te blijven eten. De laatste drie jaar was er de klad in gekomen, door allerlei omstandigheden, dus was het extra fijn om het weer te doen. (En ook echt nodig! )

Ik kan het iedereen aanraden, dat vasten. Er zijn allerlei sites met tips en adviezen en het is echt niet moeilijk. (Je mag mij contacten voor ervaringen en tips daarmee.)

Maar nu over dat bewegen en matig eten. Het huidige advies van een half uur matig intensief bewegen is veel te laag, aldus de geciteerde deskundigen. Dat moet minstens een uur per dag zijn. En dan bij voorkeur aangevuld met pittige oefeningen, zoals push ups, planken, squats en jumps. Afgewisseld met fietsen, hardlopen of wandelen. Want de spiermassa neemt met het ouder worden flink af en daar moet heel wat beweging tegenover staan om die in stand te houden. En altijd de trap nemen en je boodschappen naar huis sjouwen..

Pescatariër

Dan de voeding. Daarbij komen we op interessant terrein: om gezond oud te worden eet je veel verse groentes en fruit (wisten we al), zo weinig mogelijk vet en suiker( wisten we ook), veel granen, noten en peulvruchten en weinig vlees. En wat raden ze verder aan? Een pescatarisch dieet! Dus zeg maar vegetarisch, maar wel met vis! Als dat trending wordt onder een grote groep mensen, dan gaan we een flinke hausse in de visconsumptie beleven. Dus ik zou zeggen, flink delen dit idee en geef zelf ook vooral het goede voorbeeld!

Ik ga het zeker ook worden, pescatariër. Alleen om het prachtige woord al. Waarschijnlijk wel parttime, want de kalkoen met kerst en boerenkool met worst wil ik toch niet missen.. (Hoewel ook gerookte makreel erg lekker is bij stamppot..) Heerlijk tot op hoge leeftijd genieten van alle mogelijke vissoorten. En natuurlijk de komende weken met z’n allen flink aan de haring. Want vette vis, dat is ongetwijfeld één van de beste voedingsmiddelen om gezond oud mee te worden. Hoera voor het pescatarische dieet!

Blogs door Seafood Stories voor visondernemers

Vind je dit een leuke blog? En zou je als visondernemer zelf ook regelmatig een blog op je website of andere social media willen, maar vind je dat lastig om te doen? Seafood Stories helpt je graag, met een door ons geschreven blog of in jouw eigen woorden via ghostwriting. Neem contact op via info@seafoodstories.nl of 06 81717694. Ik licht graag de mogelijkheden toe.