10 June 2020

Spakenburgs team wint online bbq-wedstrijd voor Support Casper

Op zondag 7 juni gingen achttien barbecue teams in heel Nederland de strijd met elkaar aan tijdens een coronaproof livestream wedstrijd. Met de wedstrijd werd 5000 euro opgehaald voor Support Casper. Winnaars van de wedstrijd waren Emiel van den Brink en Melissa van den Brink-Koelewijn uit Spakenburg.

De achttien teams bereidden op hun eigen locatie verschillende gerechten op de BBQ, die op afstand werden beoordeeld door de vakkundige jury, bestaande uit chefs Angelique Schmeinck en Jaap Sloof en vinoloog Barbara Verbeek, onder voorzitterschap van Felix Wilbrink. Via een livestream werd er gedurende de wedstrijd geschakeld tussen de verschillende locaties. De livestream was te volgen via de facebookpagina’s van de verschillende deelnemende teams. Culinair journalist Puck Kerkhoven presenteerde de wedstrijd.

Elke team maakte drie gerechten klaar met mosselen, paling en kalfsvlees. De teams waren vrij in hun keuze van sauzen en. De beoordeelde de gerechten van de teams via een livestream. De foto’s van de gerechten zijn te vinden op www.gastropedia.nl.

Opbrengst

Aan het einde van het geslaagde evenement mocht Leonie Geenen namens Support Casper een cheque in ontvangst nemen van € 5.000. Die opbrengst was afkomstig van de supporters, die hun team met een financiële bijdrage steunden.

Organisator John van de Ven van Gastropedia: “Net als de horeca zijn ook veel mensen werkzaam in de evenementenbranche, de afgelopen weken zwaar getroffen. Maar stilzitten past niet bij deze doelgroep en juist daarom waren we allemaal gemotiveerd om ons in te zetten voor dit goede doel: een waardevolle bijdrage leveren aan het onderzoek van Support Casper!“

Dubbele winst

Het winnende team is ontzettend blij met het resultaat, vertelt grafisch ontwerpster Melissa van den Brink. “Het was voor ons de eerste keer dat we meededen met een bbq-wedstrijd. Heel bijzonder om dan de allereerste editie van een online bbq wedstrijd te winnen! We hebben erg ons best gedaan op de presentatie van de gerechten en er zelf heerlijk van gegeten. Het smaakte fantastisch, al zeggen we het zelf!”.

Echtgenoot Emiel, in het dagelijks leven commercieel medewerker bij Spakenburg Paling, is een fervent bbq’er. “Melissa helpt me graag en heeft echt feeling voor styling van de gerechten. Daarnaast houden we allebei erg van eten en maken we daar graag iets bijzonders van. John, de organisator, wist hiervan en heeft ons gevraagd om mee te doen. Wij deden mee voor de fun en om geld op te halen voor Support Casper. Dat we zouden winnen hadden wij nooit voor mogelijk gehouden. We zijn erg trots dat we samen van professionele bbq-teams hebben gewonnen! En we hebben ook nog eens ruim €1000,- opgehaald voor het onderzoek naar alvleesvlierkanker. Dubbel winst dus eigenlijk!”

Over support Casper

Jaarlijks krijgen bijna 3.000 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker te horen. Alvleesklierkanker is, na longkanker, de meest dodelijkste soort kanker in ons land. Iedere dag overlijden er acht mensen. Van de gediagnosticeerde patiënten sterft 93 procent binnen een half jaar.

Support Casper is de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK) en financiert wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve behandelmethoden van alvleesklierkanker, door gebruik te maken van verschillende oncolytische virussen in combinatie met immunotherapie.  Daarnaast zorgt de stichting voor een grotere bewustwording voor deze ernstige vorm van kanker door mensen te informeren en publieksactiviteiten te organiseren.

Prof. dr. Casper van Eijck is het gezicht van de campagne van Support Casper. Hij is oncologisch chirurg aan het Erasmus MC, gespecialiseerd in alvleesklierkanker. Daarnaast is hij clubarts van Feyenoord. Met het geld dat wordt opgehaald door Support Casper heeft Prof. dr. Casper van Eijck (Erasmus MC) een multidisciplinair team samengesteld, het OVIT-consortium (oncolytische viro-immunotherapie), bestaande uit artsen en wetenschappers van diverse academische centra. Zij doen baanbrekend klinisch wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van viro- immunotherapie.

De winnende gerechten van Emiel en Melissa

Gegratineerde mosselen van de bbq met asperges en zeekraal

De mosselen kort koken in een kruidenbouillon met gekneusd citroengras.

Vervolgens het vlees loshalen van de schelp, mengen met fijngehakte peterselie en knoflook toevoegen en terugleggen in de schelp. Daarna bestrooien met wat broodkruim en bedruipen met een klein beetje olijfolie.

Druk de gevulde schelpen in de zoutkorst en enkele minuten gratineren op de bbq op ongeveer 170-180 graden.

Blancheer de asperges, even grillen op de  bbq en breng op smaak  met een klein beetje olijfolie. Leg ze vlak voor het serveren tussen de mosselen.

Presentatie: Maak de schaal op met verse zeekraal, cherrytomaat en wat tuinkers.

 

Oosterse gegrilde paling op een zeewier krokantje

De verse paling marineren in een marinade van oestersaus, sojasaus, knoflook, gember en peper. Vervolgens indirect op de bbq laten garen tot het vlees makkelijk van de graat komt. Tussendoor enkele keren bestrijken met de overgebleven marinade en op het eind kort direct afgrillen op hogere temperatuur.

Radijs: in dunne plakjes snijden en pekelen in een pekel van mirin, azijn en suiker.

Paarse wortel ook in dunne plakjes snijden, insmeren met een beetje olie en grillen op de bbq.

Serveer met een zeewier krokantje.

Daarvoor loempiadeeg insmeren met een opgeklopt ei vermengd met een beetje wasabi pasta. Hier bovenop een norivel plakken en in vierkantjes snijden. Frituur de plakjes o 10-15 seconden en besprenkel met een klein beetje zout.

Presentatie: Leg een mootje paling op een zeewier krokantje en garneer dit met wakamé, paarse wortel en radijs.

Katsu Sando

Verhit een goede laag olie in een gietijzeren pan op de bbq tot 180-190 graden.

Coat het kalfsvlees eerst met bloem, daarna in een geklopt ei en vervolgens in de panko.

Frituur het vlees 1,5 á 2 minuten, keer het vlees ongeveer na 1 minuut. Besprenkel direct met zout als het uit de olie komt.

Rooster een brioche waar de boven en onderkant vanaf gesneden zijn op de bbq. Besmeer dun met tonkatsu saus.

Maak een salade van fijngesneden witte en rode kool aan met Japanse mayonaise en een beetje peper.

Presntatie: Leg het vlees en de kool op de broodjes en snijd hier mooie gelijke blokjes van voor een klassieke Katsu Sando presentatie.