12 June 2020

Bremer Maatjesfeest dit jaar online

In Bremen wordt al sinds de jaren tachtig de opening van het haringseizoen uitgebreid gevierd met een festival in het centrum van de stad. Dat kan door corona dit jaar geen doorgang vinden.

In plaats daarvan nodigt organisator Messe Bremen de Duitse haringliefhebbers uit voor een feestelijke haringlivestream via internet. Die is ook voor geïnteresseerden in Nederland te volgen. “We willen de vlag uitsteken voor de vissector, waar we ons sterk mee verbonden voelen,” zegt projectmanager Sabine Wedell van Messe Bremen.

Sushi en haringburgers

Van 17.00 tot 19.00 uur staat Sabine Wedell samen met radiopresentator Olaf Rathje voor de camera met een afwisselend programma met de Hollandse Nieuwe in de hoofdrol. Twee showkoks gaan het publiek virtueel verwennen met haringsushi en maatjesburgers. Karl Josef Krötz, de keldermeester van de Bremer Raadskelders, vertelt welke wijn daar goed bij past.

Haringambassadeur

Verschillende haringdeskundigen, waaronder Gerbrand Voerman, directeur van haringgroothandel Jac. Den Dulk uit Scheveningen en Matthias Keller, directeur van het Visinformatie centrum in Hamburg, zullen vertellen hoe haring gevangen wordt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan en verwerkt wordt tot volvette maatjes.

Duitse haringliefhebbers

 

Nederlandse haring wordt door de Europese Commissie erkend als ‘gegarandeerde traditionele specialiteit, ’ waar de bewoners van Nederland en omliggende landen als sinds de Middeleeuwen van genieten. Jaarlijks worden door Nederlandse haringbedrijven zo’n 180 miljoen haringen gevangen en verwerkt. Daarvan gaan er ruim 90 miljoen over de toonbank in Duitsland.

‘Moin moin Matjes’

Sinds het begin van de jaren ’80 wordt het Bremer festival ‘Moin moin Matjes’ (welkom maatjes)ter gelegenheid van de start van de verkoop georganiseerd door de Vereniging van Bremer vishandelaren. In 2019 werd het festival overgenomen door de Messe Bremen, onderdeel van M3B GmbH.

Het Bremer haringfeest is vanaf 17.00 live mee te beleven via de volgende link.

Bremer haringfeest