9 October 2018

Eyeopener: paling en bier

Gisteren een zeer uitdagende klus gedaan: een proeverij van palinggerechten met bier. Dat uitdagende behoeft wat uitleg: ik drink namelijk geen bier. Op mijn zestiende wel bier geprobeerd – dat doe je op die leeftijd, want bier is relatief goedkoop – maar vond het uitgesproken smerig, vooral de geur. Ik ben toen overgestapt op mixdrankjes en uiteindelijk toegegroeid naar wijn. Heerlijk! Ik ben zeker geen echte wijnkenner, maar heb me er wel in verdiept met de nodige cursussen en proeverijen. En vooral natuurlijk door veel uit te proberen, ook in combinatie met (vis)gerechten.

Slok bier, hapje paling
Bier, dat was vooral een onaangename herinnering. Tot gisteren. Want toen was ik op uitnodiging van DUPAN en Gastropedia aanwezig bij een culinaire proeverij van paling en bier in het Arnhemse Openluchtmuseum. Aangezien ik een groot liefhebber ben van paling en bovendien vindt dat die vissoort wel een steuntje in de rug kan gebruiken na alle misplaatste vergelijkingen met de panda, wilde ik daar natuurlijk bij zijn. Dat heb ik geweten. Het was echt een uitdaging. Want je kunt natuurlijk niet aan een paling en bierproeverij meedoen zonder de betreffende gerechten ook daadwerkelijk te proeven in combinatie met de bijpassende bieren. (daar had ik vooraf niet zo bij stilgestaan, ik dacht, bierkenner Puck Kerkhoven geeft vast wel voldoende informatie om mijn artikel op te baseren, maar zo simpel was het dus niet.)

Instructie van Kerkhoven: eerst een slok bier, dan een hapje van het gerecht. Vervolgens nog een slok bier, om te kijken hoe dat de smaak verandert of beïnvloedt. En dan waren er ook nog (heel kleine!) gerechtjes die met twee verschillende bieren geproefd moesten worden. Dat waren dus heel wat slokken bier. En we werden ook nog overhoord over de smaakervaring!

Het eerste bier was vreselijk bitter en rook ontzettend naar gist. Ik dacht echt: waar ben ik aan begonnen. Gelukkig hielp de blini met paling om de smaak te neutraliseren. En warempel: het combineerde heel goed! Sterker nog: er waren allerlei bieren bij die echt lekker waren in combinatie met het palinggerecht dat erbij geserveerd werd ( of andersom natuurlijk.)

Paling in het groen!
Ik kan dus niet anders zeggen dan: hulde aan chef Frans Bon en bierspecialist Puck Kerkhoven. Ze hebben fantastische combinaties bij elkaar gezet, die zelfs voor een niet-bierliefhebber tot groot eet- en drinkplezier leidden. Het was heftig, vooral zo midden op de dag, maar ook heel bijzonder. Met als eye-opener: ik houd best van bier. Vooral van de soorten die niet naar gist ruiken en smaken. Zoals het Belgische Rodenbach Vlaams roodbruin, of de herfstbock uit de brouwerij van het Openluchtmuseum. Zo vers dat het nog niet eens gebotteld was. En het eveneens Belgische witbiertje Lambicus.. Maar het allerlekkerst was natuurlijk de paling. Met voor mij aan de absolute top de paling in het groen. Echt een geweldige smaakervaring, met paling op de graat die in je mond wegsmelt. Dat wordt nog erg spannend, volgend jaar in Antwerpen, bij de uitwedstrijd van de Palingbokaal… Want dan zit Frans Bon als alles goed gaat ook in het Nederlandse team…

Het verhaal over de paling- en bierproeverij is binnenkort te lezen op Anne-Wies.nl

DUPAN is het duurzaam palingfonds, dat samen met het ESF werkt aan een duurzame palingstandaard.

Gastropedia: digitaal culinair naslagwerk.