3 December 2018

Ook vis Too good to go!

Net de app Too good to go geïnstalleerd. Zag dat voorbijkomen op Instagram: geweldig idee! Om voedselverspilling tegen te gaan kunnen bedrijven zich aansluiten en hun overgebleven verse spullen rond sluitingstijd voor een zacht prijsje kwijt aan de bij Too good to go aangesloten consumenten in een ‘Magic box’.

Ik dacht een nieuwe app ontdekt te hebben, maar hij bestaat al sinds januari 2016.. Nou ja, voor mij is-ie nieuw. Ik natuurlijk meteen op zoek naar de dichtstbijzijnde aangesloten viszaak. Zit die in Utrecht! Utrecht! Ik woon in Doorwerth, Gelderland…. Geen enkele viszaak hier in de buurt is aangesloten. Wat jammer! En wat een gemiste kans! Dat is nou eens praktisch duurzaam bezig zijn. Ieder jaar wordt wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Ontzettend zonde. Bij Too Good To Go willen ze een einde te maken aan voedselverspilling. En geldverspilling. Een gemiddeld huishouden geeft ongeveer €1000,- per jaar uit aan voedsel dat uiteindelijk verspild wordt. Ga maar na wat je daar allemaal voor leuks mee zou kunnen doen… En je verspilt vier uur tijd per maand aan boodschappen doen voor dingen die je daarna weggooit… Tja…

Yoghurt en eieren
Ik ben zelf erg tegen verspilling. Mijn twee pubers vinden dat ik overdrijf. Die zijn helaas overal vies van, zelfs als de uiterste verkoopdatum nog niet eens bereikt is. Ik ruik aan eten, dan weet ik of het nog goed is. Opgevoed door een moeder die de oorlog heeft meegemaakt: dan krijg je dat. En ik geloof er ook heilig in. Bij ons wordt er dus vrijwel geen eten weggegooid: alleen als het echt niet meer goed is. En dat proberen we –althans mijn partner en ik – zoveel mogelijk te voorkomen. Yoghurt bijvoorbeeld is nog weken na de THT goed, hebben we (toevallig) ontdekt. En eieren kun je ook weken bewaren zonder problemen. Even testen voor de zekerheid: als ze blijven drijven zijn ze niet goed meer.

Geweldig initiatief
Maar met vis is dat natuurlijk wat anders. Vis is een heel bederfelijk product, met flinke gezondheidsrisico’s voor degene die het eet als het eenmaal bedorven is. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat viszaken zoiets als Too good to go heel goed kunnen gebruiken. Misschien kennen jullie dit geweldige initiatief gewoon nog niet, lieve visondernemers?? Hierbij de link naar de website. Heel graag aansluiten allemaal! Vooral de viswinkels in de buurt van Doorwerth, Gelderland…

O en die wel aangesloten viswinkel in Utrecht, dat is Vis-a-vis, in de Nachtegaalstraat. Voor de mazzelaars die in Utrecht wonen!

1 miljoen downloads

De Too Good To Go-app is in januari 2016 gelanceerd. Tijdens het eerste jaar al had Too Good To Go meer dan 3.000 partners, 1 miljoen downloads en 500.000 maaltijden gered. Die aantallen blijven dagelijks groeien en in 2017 hebben de Too Good To Go-gebruikers meer dan 2 miljoen maaltijden gered van de afvalstromen. Momenteel is Too Good to Go actief in 9 Europese landen.

Deze blog is geschreven door tekstbureau Seafood Stories. Wil je ook (on)regelmatig een leuke blog of nieuwsbericht op je website? Of ondersteuning bij je websiteteksten of social media? Bel me op 06-81717694 voor een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.