14 March 2021

Palinguitzet werd visfeestje

Vorige week was ik in Elburg bij de uitzet van 2,5 miljoen glasaaltjes in het Veluwemeer. Een mooie activiteit van de stichting DUPAN in samenwerking met palingsector: al ruim tien jaar wordt jonge paling uitgezet om de palingstand te verbeteren.

Daarnaast wordt er ook paling over de dijk gezet. Op die manier zijn al miljoenen, misschien inmiddels miljarden palingen gered en/of aan het huidige bestand toegevoegd. Een en ander is onderdeel van afspraken tussen de overheid en de sector, vastgelegd in het Europese Aalherstelplan.

Als een kind dat op schoolreisje gaat…

Ik moet bekennen dat ik de laatste jaren niet bij uitzettingen geweest ben. Inhoudelijk valt er niet zoveel over te zeggen: het is immers een herhaling van.. Maar als door corona alles wat er normaal aan activiteiten in de vissector gebeurt zo’n beetje stil ligt, is een veilig buitenevenementje zeer welkom. Weer eens onder de mensen, bekenden zien, mijn vertrouwde werk doen… Het laatste evenement dat ik bijwoonde was de opening van het mosselseizoen in Yerseke, in juli vorig jaar!

Dus stapte ik die woensdagochtend rond tienen in de auto, op weg naar Elburg. Met het gevoel van een kind dat op een schoolreisje gaat: helemaal blij en opgewonden. Met coronakapsel en coronakilo’s kwam ik aan bij de boot: de Harderwijk 3, van schipper Henk Timmer.

Journalisten en palingvissers

VisfeestjeOp de kade werd Dupan-voorzitter Alex Koelewijn geïnterviewd door de lokale omroep, op de boot werd de uit Frankrijk afkomstige glasaal gewogen, gecontroleerd en geteld door onder meer palingvissers Aart Jan van Triest en Henk Westerink uit Elburg en Paul Boersma uit Harlingen. Met zo’n twaalf mensen, vissers en journalisten, voornamelijk van lokale omroepen, kozen we daarna het ruime sop voor de uitzet. Nou ja, niet heel ruim, we hebben het hier wel over wat er na de inpoldering van het IJsselmeer over is aan water. Een randje Veluwemeer.

 

Hier werd iets moois verricht..

VisfeestjeDe zon scheen niet, in Elburg. Het was eigenlijk best koud. Maar het was heerlijk! Collega’s spreken, vertrouwde gezichten uit de sector terugzien, een enthousiaste jonge palingvisser uit Harlingen leren kennen… Samen met collega’s op een wankel bootje foto’s maken van glasaaltjes die vrijgelaten worden, in plaats van als culinaire delicatesse op het bord van restaurantgasten in China te belanden.. Hier werd iets moois verricht! Ik ben iedere keer weer onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de mensen van Dupan, die onder moeilijke omstandigheden en vaak met een hoop tegenwerking hun strijd voor het behoud van de paling blijven voeren.

Gecompliceerd dossier

VisfeestjeGa er maar aan staan: een gecompliceerd dossier dat zo moeilijk uit te leggen is altijd maar weer opnieuw toelichten, terwijl de ‘andere kant ‘ het zoveel makkelijk heeft met vergelijkingen met de panda en roepen dat het beestje maar niet meer gegeten moet worden, want dan blijft het wel bestaan. Paling wordt gelukkig niet meer met uitsterven bedreigd. Sinds 2011, twee jaar na de invoering van de Europese Aalverordening, neemt de hoeveelheid jonge paling toe. Een risico op uitsterven is dan ook gelukkig niet aan de orde, zo blijkt uit onderzoek van bioloog en palingexpert Willem Dekker, die deel uit maakt van de ICES-wetenschappelijke werkgroep Working Group for Eel. Maar dat uitleggen kost minimaal een half uur. De nuance is altijd een stuk moeilijker uit te leggen dan het simpele verhaal… Het zou zo mooi zijn als het tussen beide fronten eindelijk tot samenwerking kwam.. Uiteindelijk wil iedereen toch hetzelfde: behoud en versterking van de palingstand.

Kibbeling aan de haven

Hoe dan ook, het was het een prachtige dag, die we afsloten aan de haven van Elburg, met een lunch in de buitenlucht, bestaande uit heerlijke kibbeling uit een afbreekbaar bakje met een duurzaam houten vorkje van vishandel Van der Heide en een bakje koffie. Coronaproof live bijpraten met vrienden uit de sector die ik al denk ik een jaar niet gezien heb. Een feestje! Met vis. Mooier kan het haast niet.

Bericht gaat verder onder de foto.

visfeestje

Uit het persbericht van de Stichting Dupan:

Dit voorjaar worden er op verschillende plaatsen in Nederland jonge palingen uitgezet. Naar verwachting zullen rond de 3 miljoen jonge palingen de natuur versterken. Bij deze aantallen wordt in veel uitzetgebieden de maximale hoeveelheid voor herbevolking bereikt (meer paling kan in die gebieden niet leven). De gebieden die voor herbevolking zijn geschikt, zijn geselecteerd door de overheid.

Wanneer de glasalen tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vrijuit naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargasso Zee voor nageslacht te zorgen.

Deze uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund (ESF®) en gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen.

Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit het ESF-fonds in het over de dijk helpen van geslachtsrijpe paling en in gericht wetenschappelijk onderzoek.