22 August 2020

Tussen hoop en vrees

Maandenlange voorbereidingen, er helemaal coronaproof klaar voor zijn en dan toch een mooi evenement als Holland Fisheries Event moeten cancellen… Wetend dat je lang niet de enige bent die dit meemaakt is een troost, maar wel een schrale..

Sinds eind vorig jaar maak ik deel uit van het organisatieteam van Holland Fisheries Event (HFE), samen met projectleider Paula van der Woude en communicatiemanager Caroline Melissant. De beurs wil zich duidelijker richten op buitenlandse exposanten en bezoekers en daarvoor ben ik ingeschakeld. Een ontzettende leuke klus, waar ik heel blij mee ben. En ook nog eens in een zeer ervaren en gezellig team.

De afgelopen maanden dobberden wij voortdurend tussen hoop en vrees. Gaat het door, gaat het niet door? Durven we het aan, is het verantwoord, of juist niet? Het bestuur van de Stichting Visserijdagen, de organisator van HFE, vergaderde er veelvuldig over en wij ook. De uiteindelijke beslissing werd zo lang mogelijk uitgesteld als gezien alle consequenties verantwoord was.

Het gaat door!

Met het versoepelen van de coronamaatregelen leek het balletje de goede kant op te rollen. Er werd een gedegen plan gemaakt om de beurs zo veilig mogelijk te maken. Met een andere indeling die de 1,5 meter afstand mogelijk maakte, eenrichtingsverkeer over de beurs en tijdvakken voor bezoekers. Dit plan werd voorgelegd aan de KHN, de veiligheidsregio en de gemeente Urk. Alle instanties waren onder de indruk van dat plan en we kregen groen licht. Op 7 juli konden de persberichten de deur uit: Holland Fisheries Event gaat door! Advertenties en banners in binnen- en buitenlandse media werden geplaatst, campagnes gingen van start. De vakpers was – en is- druk bezig met artikelen over de exposanten en alle mooie noviteiten die op de beurs getoond zouden worden. De organisatie ging in een stroomversnelling, extra beveiliging werd geregeld om de regels ook soepel te kunnen handhaven. We waren er bijna klaar voor.

En toen sloeg toch de twijfel toe. Bij het bestuur, de sponsoren en exposanten. Want inmiddels begon het aantal coronagevallen in ons land weer flink te stijgen, kleurde Nederland oranje op de Europese quarantaine kaart en blijkt het in de praktijk steeds lastiger de 1, 5 meter afstand ook daadwerkelijk te realiseren.

Dus werd de knoop doorgehakt: de beurs wordt toch afgelast. Op 18 augustus verstuurden we een nieuw persbericht, met dit spijtige nieuws. In ieder geval ruim op tijd, zodat exposanten niet al van alles geregeld en georganiseerd hadden. Gelukkig reageerde iedereen begripvol. Eén van mijn Britse contacten zei het zo: HFE was nog de enige beurs die door zou gaan dit jaar. We zaten eigenlijk allemaal een beetje af te wachten of die ook niet afgelast zou worden….

Kijken naar kansen

Wij zelf moesten we er wel even een dag of wat flink van bekomen. Maar nu gaan gewoon de schouders er weer onder: we kijken naar de mogelijkheid van een online event, op 2 oktober, de eerste beursdag. En de eerste aanmeldingen voor de volgende beurs, in 2022, zijn al weer binnen. Want als er iets bij de vissector hoort, dan is het dat: niet blijven hangen in teleurstellingen, maar kijken naar kansen. En die zijn er altijd, hoe dan ook.