13 June 2018

Spakenburg zet haring op de kaart met grote haringparty en botterrace

Met een botterrace, de grootste haringparty van Nederland en de veiling van een vaatje haring zette Spakenburg vandaag de haring op een indrukwekkende manier op de kaart. De belangstelling was enorm.

De binnenstad van Spakenburg was vanmiddag stampvol met haringliefhebbers. In het zonnetje, genietend van Shantikoor Het Ruime Sop, verdrongen ze zich rond de kraampjes met haring in alle soorten en maten. Aan de staart, in stukjes, of in culinaire variaties. Spakenburg begon hiermee met misschien wel een nieuwe traditie: de grootste haringparty van Nederland.

Botterrace
De haringfeestdag begon met de botterrace op het Eemmeer, die tevens de aftrap vormde van de Nationale Haringtest, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten VNV en de Vereniging voor Ambulante Handel CVAH. Zo’n twintig traditionele botters bonden met elkaar de strijd aan. De bemanning bestond uit ervaren schippers, geassisteerd door een groep gasten uit de viswereld en hun relaties. Na de wedstrijd, die ongeveer anderhalf uur duurde, werden de botters in de haven van Spakenburg opgewacht door een grote menigte belangstellenden en toegezongen door het Shantikoor.

DUPAN
Na het bekendmaken van de winnaars werd vervolgens een vaatje met Hollandse Nieuwe geveild. Naar het voorbeeld van de veiling van het eerste vaatje, gisteren in Scheveningen, was ook in Spakenburg de opbrengst voor een goed doel. Dat was in dit geval de stichting DUPAN, die zich al jarenlang inzet voor het herstel van de palingstand, door middel van onder meer glasaaluitzetting, paling over de dijk zetten en het Eel Stewardship Fund. Na stevige biedingen van onder meer Ru-vis, Bram van Diermen, de VNV en Spakenburg Paling kwam Bram van Diermen als winnaar uit de bus. Het vaatje bracht maar liefst 10.000 euro op. Dit tot grote verrassing van DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn, die de cheque samen met zijn rechterhand Norbert Jeronimus in ontvangst nam.

Na de veiling werd het feest voortgezet, met optredens van onder meer Paul Backbier en Daniel Oostra. Mogelijk is het op dit moment nog steeds in volle gang!