1 February 2018

Dries en Peter van den Berg zoeken voorwerpen voor palingmuseum

Dries en Peter van den Berg, eigenaars van palingrokerij en vishandel Dries van den Berg & Zoon, zijn op zoek naar museumstukken voor hun in het voorjaar te openen Nationale Palingmuseum.

Vader en zoon Van den Berg verhuizen half mei naar een nieuwe locatie. Daar openen ze behalve een winkel en rokerij ook een informatiecentrum. Op de bovenverdieping van hun nieuwe pand komt het Nationale Palingmuseum, waar de historie, de visserij, de migratie en het rookproces in beeld gebracht worden.

Dries van den Berg gaat in het museum rondleidingen houden, waarbij hij vertelt over alles wat met paling te maken heeft, van vroeger tot nu. Een deel van het museum zal worden ingevuld door DUPAN, de stichting Duurzame Palingsector Nederland. In dit gedeelte komt de nadruk te liggen op informatie over duurzaamheid en het aalbeheerplan.

“Wij hebben al verschillende museumstukken, maar zijn nog op zoek naar aanvullingen,” vertelt Peter van den Berg. “Als iemand thuis nog materialen heeft die met paling te maken hebben, of oude foto’s van bijvoorbeeld de palingvangst, van de Zuiderzeetijd tot nu, dan zouden wij die heel graag in bruikleen krijgen voor onze expositie. Vooral met oude scheepsmodellen zouden we heel blij zijn.”

Reacties naar paling@driesvandenberg.nl of tel. 06-22559543 (Peter van den Berg.)

Op de foto Peter en Dries van den Berg voor de bouwtekeningen van hun nieuwe bedrijf.