14 February 2018

Eerste DUPAN paling patron award voor Michel van der Kroft

Michel van der Kroft, chef-kok van tweesterren restaurant ’t Nonnetje uit Harderwijk, is de eerste paling patron van Nederland.

Van der Kroft ontving de onderscheiding uit handen van Alex Koelewijn, voorzitter van stichting Duurzame palingsector Nederland (DUPAN).

Michel van der Kroft heeft al ruim zeventien jaar een aantal palingspecialiteiten op de kaart staan, waaronder een terrine van paling met ganzenlever. “Door mijn aderen stroomt palingvet! Als jongetje van twaalf ging ik bij mijn oom in zijn palingrokerij werken. Dan neem je veel paling tot je! Dat was het begin van een levenslange liefdesaffaire, begonnen in die vormende jaren.”

Beschermheer
Volgens Van der Kroft leerde hij bij zijn oom in de rokerij hard werken, aanpakken en vroeg opstaan. “Daar heb ik in mijn werk als chef ontzettend veel aan gehad. Je leert: niets komt je aanwaaien. Het was hier ook knokken, keihard werken, alles uit de kast halen, samen met het team, maar daardoor hebben we het ver geschopt! Ik denk vaak aan wat ik in de rokerij geleerd heb: doorzetten!”

Alex Koelewijn beschreef Van der Kroft als een kok met durf. “Met deze award willen we mensen bedanken die zich extra inzetten voor goed beheer van de palingstand en een duurzame benutting mogelijk helpen maken. Een patron is ook een beschermheer. Met wat Michel voor de paling doet is hij dat zeker.”

Jaarlijkse titel
DUPAN wil de ‘paling patron van het jaar award’ ieder jaar uitreiken aan een chef die een bijzondere betekenis heeft gehad voor de paling. De award en de ingelijste oorkonde met de titel werden uitgereikt tijdens een culinair palingdiner voor vertegenwoordigers uit de sector en vakpers. De aanwezige kwekers en handelaren aangesloten bij het DUPAN kregen eveneens een oorkonde voor hun inzet voor het behoud van de paling.