26 January 2018

Franse vissers blokkeren havens, Urker schepen tegengehouden

Boze Franse vissers hebben gisteren de havens van Calais en Boulogne-sur-Mer geblokkeerd. Nederlandse vissers werd de doorvaart geweigerd en in Calais kon de ferry van de Britse veerbootmaatschappij P&O niet uitvaren.

De Franse vissers voelen zich in de steek gelaten door de overheid, aldus een woordvoerder. Als reden voor hun staking noemen ze onder meer lage inkomsten, invloed van de pulsvisserij en te strenge wet- en regelgeving voor vissersvaartuigen.

Zorgen om schepen

In Boulogne-sur-Mer staken vissers autobanden in brand en blokkeerden de haven. Twee Nederlandse flyshootvissers uit Urk konden hun vangst lange tijd niet aan wal brengen of uitvaren. Inmiddels is de doorgang vrijgegeven en zijn de Urker vissers weer aan het werk. De kans bestaat echter dat de blokkades worden uitgebreid naar andere havens. De uitwijkmogelijkheden van de Nederlandse vissers naar andere havens wordt hierdoor beperkt. Ook maken de Nederlandse vissers zich zorgen om hun schepen bij het achterlaten ervan in Franse havens dit weekend, aldus een persbericht van de Nederlandse Vissersbond.

Flyshoot

De acties van de Franse vissers zijn een regelmatig terugkerend fenomeen, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. “Dat valt altijd samen met een periode dat er zeer weinig voor ze te verdienen is. Het lijkt nu een verband te hebben met de toestanden omtrent de puls, maar nabij Boulogne vissen Nederlandse flyshoot-schepen, die hebben helemaal niets te maken met het pulsvissen. De pulsvissers mogen alleen in de Noordzee met deze techniek vissen. De Fransen staken ook omdat ze bepaalde veiligheidscertificaten moeten hebben. Voor de realisatie daarvan, en ter compensatie van tegenvallende inkomsten, willen ze subsidies ontvangen.”