7 June 2018

Hoogste Fruits de Mer toren van Nederland bij opening seizoen

Op 6 juni werd voor de allereerste keer het Fruits de Mer seizoen in Nederland geopend. Een initiatief van vis-, schaal en schelpdierbedrijf Seafarm uit Kamperland.

De opening werd opgeluisterd met de allerhoogste Fruits de Mer toren van Nederland, gemaakt door chefs van de Rotterdamse culinaire groothandel Schmidt Zeevis. Een indrukwekkend geheel van drie verdiepingen en vele meters doorsnee, met de inhoud waarvan de vele genodigden ruimschoots aan hun trekken konden komen.

Kansen voor Zeeuwse aquacultuur
Voor het zover was waren er speeches, van Jaap Broodman, beleidsmedewerker Visserij van de provincie Zeeland, de Seafarm roemde als voorloper en innovatief Zeeuws bedrijf, chefkok en televisiespersoonlijkheid Herman den Blijker en Adri Bout, directeur-eigenaar van Seafarm.

Jaap Broodman zag in de seizoensopening kansen voor de Zeeuwse aquacultuur. “De sector kan wat mij betreft niet vaak genoeg in de schijnwerpers staan. Wereldwijd is aquacultuur een van de belangrijkste voedsel producerende sectoren, met een jaarlijkse productie van 70 miljoen ton, waarmee de aanvoer van wilde vis wordt overtroffen. Professor Johan Verreth zei in zijn afscheidspeech als hoogleraar Aquacultuur, dat de vraag naar vis in de komende jaren met 100 miljoen ton stijgen, met name door de groeiende middenklasse in ontwikkelende landen. Die groei zal vooral uit Azië komen, waar de kweekomstandigheden het gunstigst zijn, maar ook in Zeeland zijn er kansen voor aquacultuur. Wij hebben de kennisinstituten, de apparatuur en de ondernemers die van Zeeland een belangrijke speler kunnen maken.”

Samenwerking
Seafarm is Zeker Zeeuws gecertificeerd. Vandaar dat ook Sabine Verburg, coördinator van Zeker Zeeuws, sprak namens die organisatie. “Seafarm is een bijzondere vertegenwoordiger van ons keurmerk,” aldus Verburg. “Dit bedrijf is duurzaam, diervriendelijk en levert producten uit de streek. Bovendien werken ze samen met andere bedrijven: geven en nemen, dat komt allemaal samen in dit bedrijf. Dat past heel goed bij Zeker Zeeuws, want ons keurmerk staat voor elkaar versterken als bedrijven en Seafarm staat voor kennis delen.”

Krab, mosselen en palourdes
Het klapstuk van de seizoensopening was de onthulling van de Fruit de Mer toren, een gezamenlijke actie van Adri en Dave Bout en Herman den Blijker, middels een klap op een rode knop waardoor een zwart gordijn open viel. De aanwezigen verdrongen zich direct om de toren om foto’s te maken, en daarna om toe te tasten. Ze werden bij de hogere regionen van het gevaarte geholpen door de aanwezige koks van Schmidt Zeevis uit Rotterdam. De Fruits de Mertoren lag vol met onder meer kreeft, krab, mosselen, palourdes, oesters, vongole, krukels, scheermessen en amandes, die samen meer dan 300 kilo wogen.

De seizoensopening werd ondersteund door Neeltje Jans Mosselen, wijnboerderij De Kleine Schorre, Schouwse palingroker Rinus Smalheer, Oesterbaron, Zilt-E en Seaweed Harvest. De presentatie was in handen van Ramona van Zweden.

 

Op de openingsfoto Dave Bout, Herman den Blijker en Adri Bout bij de onthulling van de Fruits de Mer toren.