29 March 2018

Seizoen Oosterscheldekreeft 2018 geopend

Claudia en Jannis Brevet, gastvrouw en chef van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, namen vandaag, 29 maart, onder grote belangstelling van pers en genodigden de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2018 in ontvangst.

Claudia en Jannis Brevet kwamen per helikopter aan in Zierikzee, waar ze werden ontvangen door Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Vervolgens voeren alle gastenschepen de Oosterschelde op voor de vangst van de eerste kreeft. Aan boord van de Frisia kregen Claudia en Jannis Brevet de de eerste Oosterscheldekreeft overhandigd door Commissaris van de Koning Han Polman.

Inter Scaldes, het restaurant van het Jannis en Claudia Brevet is gespecialiseerd in kreeft en andere schaal- en schelpdieren. Afgelopen december ontving het restaurant een derde ster.

Warchild
Marianne Bout, dochter van Jan Bout van Mosselhandel Bout, is dit jaar de kreeftenkoningin. Zij zal een jaar lang ambassadrice zijn van de Oosterscheldekreeft. Marianne is de opvolgster van Olivia de Bree, dochter van Bart de Bree, eigenaar van Hostellerie Schuddebeurs, die vorig jaar als eerste die functie vervulde.

De aanvoer van kreeft is nu nog heel beperkt. Het water is te koud, pas boven de 8 graden gaan de kreeften lopen, waardoor ze in de fuiken van de kreeftenvissers terecht kunnen komen.

De eerste kreeft werd later op de dag geveild in Colijnsplaat. De opbrengst van de veiling ging dit jaar naar stichting Warchild. Edwin Vinke van De Kromme Watergang wist als veilingmeester 22.500 euro binnen te halen voor het goede doel.

 

Op de foto vlnr. Claudia en Jannis Brevet en Edwin Vinke. Foto: Marco Louter